HOME    WIE ZIJN WIJ?    CONTACT    ZOEKEN    SITEMAP  
http://www.homesolutions.nl/
 Zoeken
 
WAT WIL IK IN HUIS?
MIJN WENSENOVERZICHT
SERVICE
HET NIEUWE WONEN
PRODUCTEN
BOUWPARTNERS
WIE ZIJN WIJ?
VOORBEELDVERHALEN
SERVICE WOONTIPS, ENERGIEBESPARING, ... VENTILATIE

Het belang van goed ventileren

In iedere woning is vocht aanwezig, in grote mate veroorzaakt door activiteiten zoals koken, wassen, douchen, etc. Een goede ventilatie is de enige manier om overtollig vocht in huis kwijt te raken. Goede ventilatie is zeer belangrijk voor de gezondheid, maar ook om bladderen van verf in huis tegen te gaan en schimmel en zwarte muren in de doucheruimte te voorkomen.
Een groot misverstand is, dat bij ventilatie veel energie verloren gaat en er voor niets warmte wordt gestookt. Dit is juist het geval bij onvoldoende ventilatie, omdat al het vocht in muren en meubelen energie onttrekt en het verwarmen van vocht extra energie kost. Bovendien voelt een vochtig huis vaak extra kil aan, waardoor men geneigd is de verwarming hoger te zetten. Het is dus verstandig om, als u langere tijd in een ruimte bent, voortdurend deze ruimte goed te ventileren, door een rooster open te zetten, een raampje op een kier te zetten, of door middel van mechanische ventilatie.

Mechanische ventilatie kan worden geregeld door middel van een standenknop, waarmee de ventilatie handmatig in de gewenste stand gezet kan worden, maar automatische ventilatieregeling is ook mogellijk.

Automatisch ventileren

Hager heeft verschillende manieren om de ventilatie automatisch aan te sturen, bijvoorbeeld door koppeling aan de verlichting. Dit gebeurt vaak in de toiletruimte. Men schakelt de verlichting in de ruimte in en automatisch wordt ook de ventilatie geactiveerd.
Een andere manier van automatische ventilatie is koppeling aan een hygrostaat ofwel luchtvochtigheidsmeter, handig in de badkamer. Zo gaat de ventilatie vanzelf aan als de luchtvochtigheid hoog is, bijvoorbeeld door gebruik van douche of bad.

Verder is het mogelijk om de ventilatie te laten inschakelen met behulp van een bewegings- of aanwezigheidsmelder. Dan reageert de ventilatie op beweging of aanwezigheid van personen in de ruimte. Vaak wordt tevens een tijdvertraging toegepast, zodat de ventilatie nog een tijdje blijft nalopen als de persoon de ruimte heeft verlaten.

Samenwerking

Hager is een samenwerkingsverband aangegaan met fabrikant en ventilatiespecialist Itho. Het ventilatiesysteem van Itho kan worden gekoppeld aan ons domoticasysteem Hager KNX.
Samen met Itho werkt Hager aan een allround klimaatsysteem, waarvan een WTW-ventilatieunit, de cv-ketel en de warmtepomp deel (kunnen) uitmaken. Met als resultaat een veelheid aan mogelijkheden (‘scenario’s’) die centraal of op afstand worden geregeld. De ventilatie is dus al koppelbaar, de andere componenten volgen.
  Woordenlijst  
WONINGINRICHTING EN ELEKTRA
VENTILATIE
INBRAAKBEVEILIGING
ENERGIEBESPARING
INTERESSANTE LINKS
 
 © Hager Home Solutions l Auteursrecht I Sitevoorwaarden I Hager zakelijk | Cookies I Privacy